Szigliget

A Keleház teraszáról nyugati irányba nézve Szigliget hegyei tárulnak elénk: nevezetesen az Antal-hegy és a Belső-hegy. A Várhegyet az Antal-hegy megkerülésével pillanthatjuk meg, impozáns várával, melyet a Szigligeti Váralapítvány dolgozói kitartó munkával mentettek meg a teljes leromlástól és tették vonzó látványossággá. Mára szinte feledésbe merült, hogy a területet egykor csak vízi úton lehetett megközelíteni, mert a Balatonba érkező Egervíz és a Tapolca patak lelassulva nagy kiterjedésű mocsárvilágot hozott létre. Ebből csak a befolyásoknál természetes állapotban megmaradt részeknél láthatunk kisebb foltokat.

Szigliget romantikája egyedülálló, a Badacsonytól eltérően csendes zugok, keskeny utak adnak nyugalmat a művészi ihletésnek és alkotásnak. Erre a célra nyílt meg 1952-ben az egykori Esterházy kastélyban a Szigligeti Alkotóház, melyet érdemes meglátogatni és 9,2 hektáros parkjában rövid sétát tenni.

Környékünk egyik legjobb adottságú fürdőzési lehetősége is itt található, az Óvár alatt található Aranykagyló strandon.

Ha több időt tudnak szentelni a terület megismerésére, érdemes meglátogatni az Avasi templomromot, a Rókarántói Szentháromság-kápolnát, a Kamon-kő tanösvényt vagy a Hajókikötőt. Bejárásokra távcsövet feltétlenül érdemes vinni, mert a turistautak több fokozottan védett területet is érintenek, melyeken olyan érdekességekkel is találkozhatunk, mint a hajnalmadár, a fekete harkály, a havasi pityer.

Hosszabb túrák után számos pince és vendéglő várja a betérőket helyi borkülönlegességeivel és konyhai specialitásaival. A Vár és a Strand légvonalban 3 kilométerre van a Vendégháztól.