Badacsony

Vendégházunkhoz egyik legközelebb eső látványosság a majd 440 méter magas Badacsony. A Káli-medence tanúhegyei közül a legnagyobb és a legtöbb látnivalóval büszkélkedhet. A hegy derekában körbevezető kb. 8 km hosszú Kuruc-körúthoz a falunkból - a Polgármesteri hivataltól induló - kék turistajelzésen jutunk el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által létrehozott tanösvényen ismertetőtáblák tanítják az arra kirándulót a környék kialakulásáról, élő- és élettelen természeti értékeiről valamint kultúrtörténeti vonatkozásairól. A kilátóhelyeken csodálatos panorámában gyönyörködve vehetjük szemügyre a Badacsony testvéreit, a környező tanúhegyeket és a Balaton festőien kanyargó partvonalát. Utunk során a Badacsonytördemici bánya, a Kőkapu, a Klastrom-kút és a Rózsakő teszik színessé a látnivalók sokaságát, és egy-egy pihenési lehetőséget biztosítanak.

Badacsonytördemic felől - szintén a kék turistajelzésen - a fent írtaktól pár méterrel magasabbra érve jutunk el a Rodostó turistaházhoz. Innen a Bujdosók lépcsőjén felkapaszkodva érünk a hegytetőre. Ha ez sikerült, nem kis teljesítményt tudhatunk magunkénak: a több mint 400 lépcső még télen is megizzasztja az embert. Autóval, busszal nem lehet ide feljönni és ez így van jól, mert ezáltal az idelátogató teljesen a természetben érezheti magát. Az 1-1.5 km átmérőjű tetőrégióban tett barangolások során megkereshetjük a Ranolder-keresztet, az Egry József kilátóhelyet, a Hertelendy Ferenc emlékhelyet és a Kisfaludy-kilátót. Távcsővel nemcsak a környék panorámáját, de az erdő madarait, a turistaúttól beljebb található növényeket és a különleges geológiai formációkat is érdemes megcsodálni.

A badacsonyi településeken található további látnivalók, vendéglátóhelyek száma olyan sok, hogy azokat itt nem soroljuk fel, de a linkajánlóban megadott oldalakon részletes tájékoztatást kaphatnak róluk.